top of page

Posem en marxa el nou espai Domum en ICO Hospitalet

Updated: Apr 4, 2023

L'Institut Català d'Oncologia (ICO) ha inaugurat l'Espai DOMUM en la seva seu a l'Hospitalet de Llobregat per a millorar la qualitat de vida dels pacients amb càncer, els seus cuidadors i familiars. La iniciativa va ser possible gràcies a la col·laboració entre ICO i Nous Cims, de la qual forma part Domum, una fundació que ajuda a les persones en situacions de vulnerabilitat. El programa DOMUM transforma les sales d'espera en llars, on els pacients poden gaudir d'activitats per a millorar el seu benestar físic, emocional i social mentre esperen per a ser atesos o rebre tractament.


Quin va ser l'origen de l'Espai DOMUM d'ICO Hospitalet?


L'Espai DOMUM ICO Hospitalet va sorgir de la necessitat de comptar amb un lloc per a dur a terme activitats del Programa ‘Conviure amb el càncer’ en el qual poguessin participar pacients i familiars. A més, es va basar en el Pla d'Humanització desenvolupat en 2021, el qual es va fonamentar en l'experiència de pacients, familiars i professionals i en la identificació de la necessitat d'espais més còmodes durant la seva estada en el centre.

“La nostra institució integra un model d'atenció al pacient que combina l'excel·lència clínica i l'afectivitat humana en el seu tracte amb el pacient i cuidadors, actuant més enllà de la malaltia i sent conscients de l'impacte que genera la situació de vulnerabilitat que suposen els canvis que es produeixen en l'entorn familiar, social i laboral. Per això era tant important poder saber la seva opinió per a poder atendre les seves necessitats immediates”. Ana Rodríguez, directora d'Estratègia RSC d'ICO Hospitalet.

L'espai va ser creat per a satisfer les demandes i necessitats de les persones.


“L'espai DOMUM ICO l’Hospitalet s'ha concebut com un entorn terapèutic dissenyat sobre la base de l'evidència científica per a cuidar a les persones a partir de l'interiorisme emocional (mobiliari ergonòmic, sostenible i ètic, naturalesa, vegetació, aromes i textures) i el diàleg de l'art amb la salut. A més, l'espai compta amb una sala d'estar per a sentir-se com a casa amb butaques i racons per a desconnectar amb llibres, així com amb espai per a poder socialitzar i interactuar”. Pau Gomes, Director de l'Àrea de Benestar Emocional de la Fundació Nous Cims.

A més, és important esmentar que aquest espai tindrà la capacitat d'albergar sessions educatives, tallers psicoeducatius i terapèutics, així com altres activitats comunitàries per a pacients, familiars i cuidadors. També es considera un lloc de reunió i reflexió per als professionals de la institució.


A més, Gomes destaca que “després de la posada en marxa dels tres primers espais DOMUM, l'equip de l'Àrea de Benestar Emocional de Nous Cims estem treballant perquè aquest model d'espai terapèutic es pugui replicar a altres Serveis d'Oncologia, tant de Catalunya com de la resta de l'Estat”.

Comments


bottom of page