top of page

L'Hospital La Paz, primer hospital madrileny a incorporar-se a la xarxa DOMUM

Updated: Nov 14, 2023

Domum Hospital La Paz és un projecte que ha transformat les sales d'espera oncohematológicas en un espai més càlid. La presència de butaques, elements de fusta i racons més íntims busca acompanyar als pacients d'una manera més pròxima. En acabar les consultes, part de la sala es transforma en un espai polivalent per a tallers, xarrades o activitats, segons les necessitats dels i les pacients.El càncer continua constituint una de les principals causes de morbi-mortalitat del món. Segons l'estimació de l'Observatori Global del Càncer (GLOBOCAN) en 2040 s'arribarà als 28 milions de diagnòstics de càncer en el món i més de 340.000 a Espanya. Els pronòstics coincideixen en el fet que la incidència del càncer s'incrementarà, de la mateixa manera, que augmentaran les dades de supervivència.


El recorregut que han de viure les persones en processos oncològics, des de la sospita i la confirmació del diagnòstic fins als diferents tractaments, és un camí difícil tant per a la persona afectada com per al seu entorn. El càncer no sols afecta el procés biològic, sinó que comporta, en la majoria dels casos, sofriment emocional, psicològic i relacional.

 

Pensant en aquest abordatge multidisciplinari, han liderat el projecte els Serveis d'Oncologia i Hematologia, així com el personal d'infermeria de l'Hospital de Dia Oncohematológico, de la mà de la Fundació Nous Cims. El que abans eren dues sales d'espera de 170 m², amb capacitat de 130 seients per als usuaris de les consultes d'oncologia i oncohematología, ara és un espai humanitzat que funciona com a sala d'espera i com un espai polivalent on realitzar tallers i activitats pensades per als pacients i els seus familiars. Els dos espais d'espera es connecten a través d'un corredor, més allunyat de l'afluència de les consultes, que s'ha habilitat amb un mobiliari específic perquè pugui proporcionar espais de recolliment i introspecció als pacients. Aquests nous espais estan pensats com un punt de trobada i de suport emocional per a les persones que estan en tractament oncològic i les seves famílies, forma part del programa DOMUM.


Estudi Aura és el responsable del disseny d'aquest nou espai que juga amb el concepte de l'interiorisme terapèutic, desenvolupat a través de tots els elements que conformen l'espai, com per exemple la disposició, el mobiliari, la il·luminació, els materials o els colors. El seu disseny està pensat per a acompanyar els i les pacients en totes les fases de la malaltia.

 

El nou espai respon a un nou model d'atenció sanitària pensat en una relació més humana amb els usuaris. Pau Gomes, Director de l'Àrea de Benestar Emocional de la Fundació Nous Cims, destaca com “des de la xarxa DOMUM volem acompanyar als pacients per a respondre a les necessitats psicoemocionals des d'una mirada integral. Són moltes les necessitats que impacten en els pacients des de la sospita i diagnòstic, fins al tractament”. “És per això que teixim un treball en xarxa, implicant a tots els agents de la comunitat implicats: professionals, pacients, familiars, entitats… per a junts contribuir a una assistència més integral i pròxima”.


La incorporació de l'Hospital La Paz a la xarxa Domum marca una fita significativa. “Aquest esdeveniment cobra especial rellevància a l'ésser l'Hospital La Paz el primer centre madrileny que s'uneix a la nostra xarxa”, apunta Pau Gomes. “La nostra visió és acompanyar a tots els hospitals i unitats oncològiques d'Espanya en aquest model innovador, amb l'objectiu d'atendre de manera integral les necessitats socioemocionals dels pacients amb càncer, així com dels seus familiars, cuidadors i professionals involucrats".

L'adhesió a la xarxa DOMUM possibilitarà el desenvolupament de sessions informatives, tallers psicoeducatius i terapèutics i activitats comunitàries dirigides a les persones malaltes i el seu entorn oferides pels professionals de l'Hospital La Paz, així com entitats expertes en oncologia i altres agents de la comunitat, seguint un treball en xarxa. Aquest octubre ja han arrancat els tallers de ioga, artteràpia i hàbits saludables. En els pròxims mesos, s'estan preparant tallers de Mindfulness i estimulació cognitiva, entre altres, i fins i tot es valora la disponibilitat de dispositius de Realitat Virtual que contribueixin al benestar dels pacients.

 

Xarxa DOMUM


L'Hospital La Paz se suma als set hospitals ja integrats en la Xarxa DOMUM a Catalunya i Balears: Hospital de la Mar (Barcelona), Hospital General de Granollers, ICO Hospitalet, Parc Sanitari Pere Virgili (Barcelona), Hospital Universitari Són Espases (Palma), Hospital de Mataró i l'Hospital de Vall d’Hebron (Barcelona).


DOMUM és un model innovador centrat en el benestar emocional que teixeix una xarxa de centres que treballen per la humanització de l'assistència. En el seu ADN té una mirada integral que comprèn les esferes emocional, personal i social de tots els agents implicats en un procés oncològic, incloent-hi familiars i professionals sanitaris.

Comments


bottom of page